Släktforskning

Med hjälp av släktforskning kan man få veta vilka sin släkts förfäder var, vad de gjorde, hur de levde, hur de såg ut och via bouppteckningar även få veta vad de hade i sina ägor.

Under de senaste åren har intresset för släktforskning fullkomligt exploderat, aldrig någonsin har så många varit intresserade av att veta mer om sin släkts historia. Intresset ökade markant i samband med att man tillgängliggjorde släktforskningen med hjälp av olika nättjänster.

“Det kan vara bra att bekanta sig med olika förekommande begrepp”

Olika sätt att släktforska

Det finns numera flera olika sätt att släktforska på och man kan välja det som passar en själv bäst eller kombinera de olika metoderna. Ett sätt är att anlita en släktforskare som gör hela arbetet åt dig och sedan lägger fram färdigt material, du kan själva leta i arkiv hos bland annat stadsarkivet där du bor eller i det stora riksarkivet där du fysiskt kan leta bland papper. Det sista alternativet är att ta hjälp av någon av alla olika sajter på nätet som erbjuder släktforskning. Innan man grottar ned sig i sin släkts historia kan det vara bra att ha lite förkunskap om det du kan tänkas stöta på. Det kan vara bra att bekanta sig med olika förekommande begrepp, hur du ska organisera din släktforskning, fakta om de olika arkiven som finns i Sverige och hur du kan använda de handlingar som kan finnas där. Om man vill släktforska på egen hand men känner att det är överväldigande så finns det även grundläggande kurser, både online och fysiska träffar, där man kan få bra tips för att komma igång.